ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
- Είναι το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων και το έκτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας
- Πρωτεύουσα της είναι το Αργοστόλι με σημαντικές κωμοπόλεις το Ληξούρι, τη Σάμη και τον Πόρο.
- Στο βουνό Αίνος, το υψηλότερο βουνό των Ιονίων νήσων, φυτρώνει η μοναδική μαύρη ελάτη και περιπλανώνται τα διάσημα άγρια άλογα του Αίνου.
- Οι χελώνες καρέτα-καρέτα της Μεσογείου προτιμούν συγκεκριμένες παραλίες της Κεφαλονιάς για να γεννήσουν τα αυγά τους και οι φώκιες μονάχους-μονάχους κολυμπούν ανάμεσα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
- Σύμφωνα με τον μύθο, η Κεφαλονιά πήρε το όνομά της από τον Κέφαλο, βασιλιά του νησιού κατά την αρχαιότητα.
- Η στρατηγική θέση του νησιού προσέλκυσε πολλούς κατακτητές, ανάμεσα τους Ενετοί, Φράγκοι και Άγγλοι. Οι Ενετοί ωστόσο ήταν αυτοί που επηρέασαν ιδιαίτερα τον πολιτιστικό χαρακτήρα του νησιού.
- Ο καταστροφικός σεισμός του 1953 αποτελεί ένα μελανό σημείο στην ιστορία του νησιού. Σχεδόν όλο το νησί, εκτός από κάποια χωριά του βόρειου τμήματος συμπεριλαμβανομένου και του Φισκάρδου, κατέρρευσε.
- Οι ρομαντικές καντάδες με το μαντολίνο και τις κιθάρες αποτελούν τη μουσική ταυτότητα του νησιού.
ΜΗΝ ΦΥΓΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ…
- Ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι και ελαιόλαδο.
- Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα (με τρία είδη κρέατος: χοιρινό, τράγιο και μοσχαρίσιο) και μπακαλιαρόπιτα από παστό μπακαλιάρο. Επίσης, τηγανητό μπακαλιάρο με καυτερή σκορδαλιά συνοδευόμενα από μωρόπουλα (βραστά κολοκυθάκια).
- Λαγό με κόκκινη σάλτσα και κόκορα λαγωτό με χοντρά μακαρόνια.
- Τη Ρομπόλα, το τοπικό κρασί της Κεφαλονιάς.
- Μάντολες (καραμελωμένα αμύγδαλα), αμυγδαλόπιτα και παστοκύδωνο.